2009. február 7., szombat

Tiramisu torta




Első "komoly" tortám, büszke vagyok ám rá! :))) A receptet egy blogból loptam, és kicsit variáltam rajta...



HV.:
a piskótához: 5 tojás, 7-7 dkg finom- ill. rétesliszt, 15 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 2 dkg cappuccino por, 2 ek. kakaópor, 5 ek. víz



a krémhez: 1 nagy doboz mascarpone (500g), 2 cs (főzés nélküli) vaníliapuding, 1 l tej
+ egy csomag babapiskóta, kávé és mandula aroma



a díszítéshez: 2 dl Hulala tejszín, kb. 2 ek. kakaópor, 1 db Kapucíner csoki



A piskóta hozzávalóiból a szokásos módon kerek piskótalapot sütünk. (Fehérje külön felver; sárgája cukorral habosra, aztán a többi is hozzá; végül óvatosan az egészet össze :)) ) Miután kihűlt, óvatosan két lapra vágjuk szét.
A pudingot a leírásnak megfelelően összekeverjük a tejjel és addig keverjük, míg sűrű pudingot kapunk. Ezután a mascarpone-t is hozzákeverjük. A babapiskótákat kévéba áztatjuk.
Visszarakjuk az egyik lapot a kapcsos tortaforma aljára. Meglocsoljuk egy kevés mandula aromával. Erre jön egy vastag réteg mascarponés-pudingos krém. Erre a babapiskóták, majd újra jó bőven a krém. Rárakjuk a másik piskótalapot, a tetejére pedig újra krémet kenünk. Jó ha így áll egy éjszakát, és a diszítést másnapra hagyjuk.
Miután megdermedt, kivesszük a formából. A tetejét megszórjuk kakaóval, a szélét és az oldalát pedig a felvert tejszínhabbal díszítjük. A kapucínerből vágott szeletekkel és habrózsákkal lehet teljes a kép. :)



Megj.: a krém elég bőséges, viszont a fele meg szerintem nagyon kevés. Akkor az igazi, ha jó sok a krém benne... Ha végül mégis marad meg krém, akár tálba rétegezve Tiramisunak, vagy gyümölcstortakrémnek is elfogyhat ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése