2009. február 7., szombat

Fánk


Anyósom nem a klasszikus recept alapján süti a fánkot (pl. nem rak bele rumot), mégis mindig isteni finom! Próbálkoztam hát én is...majdnem olyan jó lett...:)

HV.: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, kb. 5-6 dl tej, 10-15 dkg cukor, 4 tojás, olaj a sütéshez, porcukor és lekvár a tálaláshoz

Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, dagasztjuk. Egy sűrű nokedlitészta állagot kapunk, akkor lesz könnyű a fánk. Kb. kétszeresére hagyjuk kelni. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, pohárral vagy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Hagyhatjuk még így is kelni pár percet. Bő, forró olajban, lassú tűzön sütjük. Az első oldal sütésénél használjunk fedőt, miután megfordítottuk már nem kell. Így lesz szép szalagos... Ha megsült, lecsepegtetjük és porcukorral, lekvárral kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése