2009. április 21., kedd

Pompos (ahogy nagymamám is készítette)




HV.: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő tejben felfuttatva( kb. 3-4 dl tej), só, 3 db főtt krumpli, 2 egész tojás

A hozzávalókat összekeverjük, bedagasztjuk. Utána 3 részre vesszük, egyenként 1-2 cm vastagra nyújtjuk és megkenjük pirospaprikás (olvasztott) zsírral. Szórunk rá kolbász, szalonna, sonka kockákat, esetleg hagymakarikákat is lehet. Feltekerjük, mint a rétest és tepsibe rakjuk. Így kelesztjük kb. egy órát meleg helyen. Majd a maradék paprikás zsírral megkenjük, kicsit megszurkáljuk és kb. 45 perc alatt megsütjük. Ebből a mennyiségből 3 rúd lesz.

Érdemes konyharuhába betekerve tárolni, úgy marad jó puha.

2009. április 20., hétfő

Görögsaláta...


...majdnem :)). Szóval, valami olyasmi, mindenesetre finom... ;)


Hv.: kígyóubi, paradicsom, paprika, retek, póréhagyma, lilahagyma, olajbogyó, fetasajt, ecet, olívaolaj, oregano, petrezselyem, só, bors
A zöldségeket jól megmossuk és felkockázzuk. A hagymákat félkarikákra vágjuk. Salátástálba rakjuk, rakunk bele olajbogyót, és a felkockázott sajtot.
Az öntetet külön kis tálban elkészítjük. Egyforma mennyiségű olajat és ecetet összekeverünk, szórunk bele petrezselymet és oreganot, valamint sót és borsot. Ezzel az öntettel locsoljuk meg a salátát. Érni hagyjuk, párszor megkeverjük és behűtve fogyasztjuk.

Linzer virágocskák


HV.:
60 dkg liszt, 40 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 tojássárgája, lekvár, porcukor

A lisztet, a margarin, a cukrot és a tojássárgáját összemorzsoljuk, összegyúrjuk. Mikor összeállt a tészta, másfél-két órára hűtőbe rakjuk.

Kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra, és kiszaggatjuk linzerkiszúróval. Ügyeljünk, hogy egyforma arányban szaggassunk teljes és lyukas közepű virágokat (vagy köröket).
Sütőpapírral bélelt (vagy vajazott-lisztezett) tepsiben kb 10 perc alatt kisütjük. Mikor kihűlt, lekvárral összeragasztjuk és megszórjuk porcukorral.

Tipp: 1-2 nap fedett edényben való tárolás után lesz igazán finom puha.

Szivárvány torta




Hv:
piskóta: 10 tojás, 10 ek. cukor, 10 ek. liszt,
krém: 6 dl tej, 6 ek. liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 1 cs. van. cukor,
díszítés: 2 dl Hulala, ételszínezők

6 dobostorta lapot sütünk. (Sima piskóta tésztát keverünk ki, 6 felé vesszük, és laponként megsütjük. Én a tortasütőnek a lapját használtam, és vajaztam-liszteztem minden alkalommal)

Krém: A tejből és a 6 ek. lisztből sűrű krémet főzünk.
20 dkg porcukorral kikeverjük a 20 dkg margarint és az 1 cs. vaníliás cukrot. A kihűlt krémmel összekerverjük.

A krémet ötfelé vesszük. Kikevertem a szivárvány színeit amik sorrendben a következők: piros,narancs,sárga, zöld,kék, (a narancsot úgy kevertem ki, hogy a cirtomsárgához még kevertem pár csepp pirosat). Minden lapot más -más színnel töltöttem a szivárvány színeit követve. A maradék krémet zacsikba tölöttem színenként. A kész tortát körbekentem habbá vert Hulalával. A tetejére is vékony rétegben a hab kerül, utána körönként-színenként a díszítés. Az oldalára körbe csíkokban a színeket nyomtam, majd óvatosan elsimítottam.
( A szelet elég bénácskára sikerült...:) )
(Az ötlet Nobilis oldaláról való...)

Pillangó torta


Hozzávalók:
A piskótához (egy 25 cm átmérőjű tortaformához): 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál rétesliszt. A csokoládékrémhez: 30 dkg csokoládé, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszín. A torta bevonásához és díszítéséhez: 5 dl tejszín + 10 dkg porcukor + 2 csomag habfixáló (vagy mindezek helyett 5 dl Hulala növényi tejszín), pár csepp ételfesték, cukorgyöngyök (zseléscukor, franciadrazsé stb...). Szükségünk van még egy darab muffinra és két gömbnyalókára.

A piskóta elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a nyolc kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is. A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 220 fokon tűpróbáig sütjük.
A krém elkészítése: A tejszínt egy fazékba öntjük, beleszórjuk az apró darabokra tördelt csokoládét és a cukrot, és állandóan kevergetve felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a puha, de nem folyékony vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük.
A kihűlt piskótát 4 egyforma vastag korongra vágjuk és megtöltjük a csokoládékrémmel.
A tejszínből vagy Hulalából kemény habot verünk, amit tetszés szerint színezhetünk. Ezzel a habbal vonjuk be a tortát.

A pillangó összeállítása az alábbiak szerint történik:

1.) A megtöltött piskótalapot egy tálcára vagy tálra helyezzük.

2.) piskótakorong közepéből kivágunk egy kb. 4 cm széles sávot, aminek az egyik végét kissé lekerekítjük, a másik végét hegyesre vágjuk.

3.) A két félkört megfordítjuk úgy, hogy a domború oldaluk nézzen a középső piskótacsík felé. Kicsit meg is faraghatjuk őket úgy, hogy még jobban emlékeztessenek a pillangószárnyra. A piskótacsík lekerekített végéhez odaillesztjük a muffint, ami a pillangó feje lesz. (Ha éppen nincs kéznél muffin, nyugodtan kihagyhatjuk. Ebben az esetben a piskótacsík felső vége lesz a pillangó feje, ebbe szúrjuk a csápokat.)

4.) A pillangót bevonjuk a habbal, a fejébe beleszúrjuk a két nyalókát csápnak és a cukorgyöngyökkel feldíszítjük a szárnyait.

(A recept Szamóca oldaláról való)

2009. április 17., péntek

Csokis puszi


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 dl tej, 3 tojás, 30 dkg puha vaj, 30 dkg cukor, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, csipetnyi só, 1 kiskanál sütőpor.

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a kakaóval, a sóval és a sütőporral. Egy másik tálba beleütjük a tojásokat, beleszórjuk a cukrot és gépi habverővel felhabosítjuk. Belekeverjük a puha vajat. Aztán a tejet is.A habverőfejet kicseréljük a dagasztóspirálra, és a krémbe a géppel beledolgozzuk a kakaós lisztet. Addig keverjük, amíg egynemű, puha masszát kapunk.A tésztát minimum egy órára hűtőgépbe tesszük.A sütőt előmelegítjük 220 fokra.A tésztából vizes kézzel diónyi golyókat formálunk. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy legalább 4-5 centi hely legyen közöttük, mert sülés közben kicsit szétterülnek és megnőnek. A süteményt előmelegített 220 fokos sütőben 12-15 percig sütjük.Porcukorból és nagyon kevés forró vízből cukormázat keverünk úgy, hogy a vizet szinte csepenként adjuk a cukorhoz. Tényleg nagyon kevés víz kell hozzá!

A cukormázat alaposan kikeverjük. Ezzel a cukormázzal bekenhetjük a sütik tetejét vagy különböző ábrákat rajzolhatunk vele a sütikre. A még puha cukormázat cukor- és csokoládégyöngyökkel (vagy dióval, mogyoróval, mazsolával...) díszíthetjük.

Tipp:Két-két sütit összeragaszthatunk olvasztott csokoládéval, mogyorókrémmel, lekvárral.

(Szamóca oldaláról)



2009. április 16., csütörtök

Mogyoróvajas-csokis torta







HV:

a lapokhoz: 10 tojás, 10 ek. liszt, 10 ek. cukor, pici sütőpor
a krémhez: 1 cs. csokipuding, 5 dl tej, 3 ek. cukor, kb. 3 dl Hulala, mogyoróvaj (NEM mogyorókrém!)
a díszítéshez: 20 dkg tortabevonó (tej), 1 dl tejszín, kakaóporral színezett tejszínhab (Hulala)


6 db lapot sütünk a piskótatésztából.

Elkészítjük a pudingot, felverjük a Hulalát. Miután kihűlt a puding összekeverjük a habbal.

Elkezdjük rétegezni a tortát. Megkenjük az első lapot mogyoróvajjal, aztán kenünk rá pudingos krémet. A következőre csak pudingos krém. Aztán megint mogyoró és puding. Így tovább. (3-nál több lapra ne kenjünk mogyoróvajat, mert nagyon tömény lesz!)
A csokimázhoz a tejszínben felolvasztjuk a csokit. Ezzel vonjuk be a tortát, utána habbal, cukorgyönggyel stb... díszíthetjük.

De készíthetünk több pudingos krémet is, és a torta külsejére is kenhetjük azt csokimáz helyett, és reszelt csokival és habrózsákkal díszíthetjük.




2009. április 5., vasárnap

Mascarponés-barackos túrótorta




HV.:

piskótához: 8 tojás, 8 ek. liszt, 8 ek. cukor, fél cs. sütőpor
krémhez: 25 dkg mascarpone, 25 dkg túró, 2 cs. bourbon van. cukor, 3 ek cukor, fél citrom reszelt héja, 2 dl Hulala (vagy 2 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 1 cs. van. cukor) 1 doboz barack befőtt
díszítéshez: 2 dl Hulala, cukorgyöngy, narancshéjas cukor, szeletelt mandula

Hagyományos módon egy kerek piskótát sütünk.
A mascarponét összekeverjük a villával áttört túróval, a cukorral, a van.cukorral és belereszeljük egy fél citrom héját. A hulalából kemény habot verünk. A barackbefőttet lecsöpögtetjük.
A kihűlt piskótát három lapra vágjuk. Az első lapot megkenjük a túrós krém felével majd rárakjuk a felezett barackokat. Rá a lap. A következő réteg pedig a túrós krém másik fele és rá egy jó adag tejszínhab.
A tetejére és az oldalára rákenjük a többi tejszínhabot. Elsimítjuk és az oldalát megszórjuk a mandulával, a tetejét pedig cukorgyönggyel, habrózsákkal, narancsos cukorral és barackszeletekkel díszíthetjük.

Nagyon finom, könnyű torta. (Na mondjuk a külsejére még gyúrnom kell...:)))) )




Sajtkrémes-tojásos rántott palacsinta


Hv.:
a palacsintához: 2 tojás, 25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 ek. olaj, pici só
a töltelékhez: 3-4 főtt tojás, 1 doboz sajtkrém (lehet vajkrém v. ízesített sajtkrém is), pici só, bors
a panírhoz, sütéshez: tejföl, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj


Hagyományos módon palacsintákat sütünk. A főtt tojásokat apróra vágjuk és belekeverjük a sajt- vagy vajkrémbe. Picit sózzuk, borsozzuk. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a palacsintákat, amiket aztán téglalap alakúra hajtogatunk.

Megkenjük őket tejföllel, majd hagyományos módon bepanírozzuk. Bő olajban óvatosan szép pirosra sütjük.

Sült krumplival, rizzsel, de magában is nagyon finom!

Sárvári csirkecomb


Hv.: csirkecomb, szárnyas fűszerkeverék, pirospaprika, só, bors, majoranna, liszt, vöröshagyma, főzőtejszín, olaj, tej, fokhagyma

(szándékosan nem írtam mennyiségeket, mert attól függ, hány főre-hány combból készítjük)


A csirkecombokat megmossuk és pár órára fokhagymás tejbe rakjuk. (Ez akár el is maradhat, de így porhanyósabb a husi)

A combokat a szárnyas fűszerkeverékkel bedörzsöljük, majd borsos-majorannás-pirospaprikás lisztbe forgatjuk. Kiolajozott jénai edénybe rakjuk, rászeletelünk 1-2 vöröshagymát és öntünk rá (mennyiségtől függően) tejszínt. Alufóliával lefedve sütőbe rakjuk. Ha már rotyog, átforgatjuk a húsokat és levesszük az alufóliát. Pirosra sütjük a husikat.

Krumplipürével isteni!


(Foka receptje)

Sacher muffin


HV.: 20 dkg liszt, fél cs.sütőpor, 10 dkg cukor, 2 tojás, baracklekvár(én 2 jó púpos evőkanállal teszek bele) , minimum 1 tábla ÉTcsoki, 10 dkg vaj


Szárazanyag összekever (20 dkg liszt és kb. fél csomag sütőpor)

Nedves anyag összekever (Kb.10 dkg cukor és 2 tojás robotgéppel simára, majd a lekvár)

Csokit a vajjal megolvasztani (mikróban is lehet) majd ezt is belecsurgatni a tojásos masszába (melegen tilos). Majd a sütőporos lisztet is belekutyulni 3/4-ig tölteni a muffinpapírokat, én lassan sütöm, mert könnyen ég.


Nagyon finom. (Milla receptje)