2009. április 20., hétfő

Pillangó torta


Hozzávalók:
A piskótához (egy 25 cm átmérőjű tortaformához): 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál rétesliszt. A csokoládékrémhez: 30 dkg csokoládé, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszín. A torta bevonásához és díszítéséhez: 5 dl tejszín + 10 dkg porcukor + 2 csomag habfixáló (vagy mindezek helyett 5 dl Hulala növényi tejszín), pár csepp ételfesték, cukorgyöngyök (zseléscukor, franciadrazsé stb...). Szükségünk van még egy darab muffinra és két gömbnyalókára.

A piskóta elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a nyolc kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is. A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 220 fokon tűpróbáig sütjük.
A krém elkészítése: A tejszínt egy fazékba öntjük, beleszórjuk az apró darabokra tördelt csokoládét és a cukrot, és állandóan kevergetve felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a puha, de nem folyékony vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük.
A kihűlt piskótát 4 egyforma vastag korongra vágjuk és megtöltjük a csokoládékrémmel.
A tejszínből vagy Hulalából kemény habot verünk, amit tetszés szerint színezhetünk. Ezzel a habbal vonjuk be a tortát.

A pillangó összeállítása az alábbiak szerint történik:

1.) A megtöltött piskótalapot egy tálcára vagy tálra helyezzük.

2.) piskótakorong közepéből kivágunk egy kb. 4 cm széles sávot, aminek az egyik végét kissé lekerekítjük, a másik végét hegyesre vágjuk.

3.) A két félkört megfordítjuk úgy, hogy a domború oldaluk nézzen a középső piskótacsík felé. Kicsit meg is faraghatjuk őket úgy, hogy még jobban emlékeztessenek a pillangószárnyra. A piskótacsík lekerekített végéhez odaillesztjük a muffint, ami a pillangó feje lesz. (Ha éppen nincs kéznél muffin, nyugodtan kihagyhatjuk. Ebben az esetben a piskótacsík felső vége lesz a pillangó feje, ebbe szúrjuk a csápokat.)

4.) A pillangót bevonjuk a habbal, a fejébe beleszúrjuk a két nyalókát csápnak és a cukorgyöngyökkel feldíszítjük a szárnyait.

(A recept Szamóca oldaláról való)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése