2009. augusztus 18., kedd

Szilvás-túrós koszorú


Hv.: a tésztához: kb. 40 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, csipetnyi só, 7,5 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, kb. 2dl tej
a nyújtáshoz: liszt
a forma kikenéséhez: vaj
a töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 1 cs. főzni való vaníliaízű pudingpor, 3 ek. cukor, 1 cs. van.cukor, 2 tojássárgája, 10 szem szilva, fahéjas cukor
az omlós morzsához: 7,5 dkg vaj, 7,5 dkg liszt, 3 ek. cukor, 1 cs. van.cukor
a tetejére: fahéjas cukor

A tésztához a lisztet az élesztővel (nem kell felfuttatni!), csipetnyi sóval és a cukorral összekeverjük. Az olvasztott vajjal és az apránként hozzáöntött meglangyosított tejjel közepesen kemény, jól formálható tésztát gyúrunk belőle. Letekarva, meleg helyen kb. 35 percen át kelesztjük; akkor jó, ha ezalatt szinte a duplájára nő.
Ezután lisztezett gyúrólapon finoman átgyúrjuk. 10 egyforma részre osztjuk, egyenként meggyömbölygetjük, majd egy kivajazott, széles kuglófformában körberakjuk.
Kiskanállal vagy ujjal mindegyiknek benyomjuk középen a tetejét. A túrót villával szétnyomkodjuk, a pudingporral, a kétféle cukorral és atojássárgájával összekeverjük, majd a tészták üregébe púpozzuk. A szilvát kettévágva kimagozzuk, fahéjas cukorba forgatjuk és a túrós keverék tetejére rakjuk, kicsit bele is nyomkodjuk.
A morzsához a vajat a liszttel és a kétféle cukorral jól összemorzsoljuk, majd egy kanállal egyenletesen a szilvás gombócokra halmozzuk. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

Mikor kihűlt a tetejére fahéjas cukrot szórunk.

( A recept eredetije a Príma Konyha magazin augusztusi számában található)

3 megjegyzés: