2009. augusztus 29., szombat

Briós


Hv.: 50 dkg sima liszt, 2 tojás, 7 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, reszelt citromhéj, 2,5 dl tej, 1 tojás sárgája és kristálycukor a tetejére

A tejet egy kanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A vajat összemelegítjük a tejszínnel (langyosra), és a liszttel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Bedagasztjuk a tésztát. Közepesen kemény, sima, ruganyos tésztát kell kapnunk. A tej mennyisége esetleg változhat a liszttől függően. Lefedve kétszeresére kelesztjük. A kelesztési időn belül még egyszer átdagasztjuk a tésztát.
Ha megkelt, lisztezett gyúrólapra borítjuk, 12 egyforma részre vágjuk. Kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk.
A tésztákat egyenként csigavonalban feltekerjük, a végét aláhajtjuk.
A tepsiben még egyszer megkelesztjük a tésztát. Tojássárgájával megkenjük és kristálycukorral megszórjuk. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.


A recept Yasmine oldaláról való!

5 megjegyzés:

  1. Milyen szép! Ezer éve nem ettem brióst.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! :) Yasmine-nak külön köszönet a tökéletes receptért! :)

    VálaszTörlés