2010. május 4., kedd

Kastély torta


Hozzávalók:
Az egyik piskótakoronghoz (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához): 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál rétesliszt.

Az másik piskótakoronghoz (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához): 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt.

A tornyokhoz: 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt.

A csokoládékrémhez: 2 dl tejszín, 3 tábla (30 dkg) jó minőségű étcsokoládé, 5 dkg porcukor, 25 dkg vaj

A díszítéshez: Kb. 0,5 liter Hulala, színes ételfesték, cukordrazsé, 3 fagylalt tölcsér

A krém elkészítése:
A tejszínt egy fazékba öntjük, beleszórjuk az apró darabokra tördelt csokoládét és a cukrot, és állandóan kevergetve felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a puha, de nem folyékony vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük.

A két piskótakorong elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 180-200 fokon a két piskótakorongot külön-külön tűpróbáig sütjük.A tornyok oldala piskótatekercsből készül. A piskótatekercs elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül 8-10 perc alatt megsül.)
Amikor megsült, egy enyhén benedvesített konyharuhára borítjuk, és a konyharuha segítségével szorosan föltekerjük. Így, föltekerve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt piskótalapot széttekerjük. Egyenletesen rákenjük a csokoládékrém kb. ötöd részét, majd a piskótát minél szorosabban feltekerjük, és hűtőgépbe tesszük megszilárdulni.

A torta összeállítása:1. A kicsit vastagabb piskótakorongból egy negyed részt kivágunk:

2. A két piskótakorongot vékony szeletekre vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Ezután a vékonyabb lapot tortatálra tesszük. Egy réteg krémmel ráragasztjuk a második korong háromnegyedét. Majd ennek a tetejére a szintén krémmel megtöltött negyed piskótakorongot.

3. Elővesszük a félretett piskótatekercset. Három részre vágjuk. (Vághatod három egyforma hosszú vagy három különböző darabra is.) A piskótatekercs darabokat hurkapálca segítségével rátűzzük a tortaalapra.

4. Ezután fölverjük a Hulalát. Szörppel vagy ételfestékkel megfestjük, és kedvünk szerint bevonjuk vele a tortát. A habbal bevont tortát cukordrazséval díszítjük. A tornyok tetejére egy-egy fagyitölcsért rakunk.

Az ötlet Szamóca oldaláról való!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése