2009. május 17., vasárnap

Kakaós csiga


Hozzávalók: 30 g élesztő, 1 kockacukor, 1+2 dl tej, 300 g finomliszt, 30+80 gr porcukor+ a szóráshoz, 1 cs. van. cukor, 2 tojássárgája, 30+80+30 g lágy vaj/margarin, 1 csipet só, 4 ek. kakaópor (cukrozatlan)

Az élesztőt a kockacukorral, 1 dl langyos tejjel és a teljes mennyiségből elvett 1 ek. liszttel elkeverjük, langyos tejben felfuttatjuk. A maradék 2 dl langyos tejben elkeverünk 30 g porcukrot, a van. cukrot, a tojássárgákat, 30 g olvasztott, langyos vajat/margarint és a sót. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzá adjuk a kovászt és a tojásos keveréket, hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk , meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

80 g vajat/margarint habosra keverünk 80 g porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaót. Egy 30 cm átmérőjű sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vastagon megkenjük a maradék 30 g-ból elvett vajjal/margarinnal, a többit felolvasztjuk.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós vajjal/margarinnal. Szorosan feltekerjük, és 3-4 cm-es széles darabokra vágjuk ( kb. 12 lesz belőle). Vágott felületükre fordítva alul egy kicsit összenyomjuk a csigákat, egymástól tisztes távolságra a sütőformába tesszük, oldalukat körbe kenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére, ill. addig kelesztjük, amíg teljesen ki nem töltik a formát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát ( a jó kelt tészta sütéséhez gőzre van szükség). Középső magasságban 45-50 percig sütjük a tésztát (ha nagyon pirulna a teteje, betakarjuk alufóliával, vagy sütőpapírral, de át kell sülnie.) A formában hagyjuk az egészet kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, tetejét meghintjük porcukorral, majd csigákra bontva vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk.

(Pinkie receptje)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése