2010. május 5., szerda

Tejszínes szelet


Hozzávalók:

37 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
2 tojás
2 evőkanál méz
5 dkg margarin
20 dkg porcukor
kiskanál szódabikarbóna

Gőz fölött felolvasztjuk a cukrot, margarint, tojást, mézet, kakaót. Kb. 5 perc alatt jól összefőzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát.1 órát pihentetjük. Két lapot sütünk belőle.

Krém:
2 csomag tejszín ízű pudingpor
1 pohár tejföl
5 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg porcukor

A pudingot, tejfölt, tejet összekavarjuk és megfőzzük. A margarint a porcukorral kikavarjuk és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz. A krémet a két lap közé töltjük, tetejét csokival leöntjük.

2010. május 4., kedd

Vanília torta


Hozzávalók:

Piskótához: 8 db tojás, 7 kanál cukor, 1 cs. bourbon vaníliás cukor, 8 kanál rétesliszt

Krémhez: 5 dl tej, 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 ek. cukor, 20 dkg vaj

A külsejére kb. 3 dl. Hulala, mandulaforgács

A szokásos módon piskótát sütünk, 3 részre vágjuk. A pudingot elkészítjük, és miután kihűlt hozzákeverjük a puha vajat. A krémmel megtöltjük a lapokat, majd a torta külsejét a habbal bevonjuk. Mandulaforgáccsal díszítjük.

Gyümölcsös álom torta


Az alap ugyanaz, mint a citromos álom tortánál , csak a két réteg közé sok-sok gyümölcsöt szórok (ízlés szerint, nálam itt éppen eper, banán és őszibarack volt). Szintén ízlés dolga, de én ennél a változatnál eggyel kevesebb citromot használok.

A tetejét is vegyes gyümölccsel lehet díszíteni.

Traktor torta



A traktor méretétől függ, hogy hány tojásos piskótákat sütünk. Legalább kettő tepsivel süssünk, és tudjuk egyszer félbevágni.

Kiszabjuk a téglalalapolat a pótkocsinak, krémmel összeragasztunk kettőt.
A traktort is így kezdjük, majd a fülkét a maradék piskótából felépítjük. Minden réteg közé krémet kenünk.
A külsejét színezett Hulalával készítjük, a kerekei pilóta kekszből, a kéménye pillecukorból van.
A pótkocsira én betűgyertyákat raktam, de a rakomány lehet pillecukor, vagy bármilyen más finomság is.

A krém karamellkrém, Szamóca oldaláról:
A krémhez: 30 dkg kristálycukor, 30 dkg vaj, 2 dl tej.
A krémhez a cukrot egy nagy fazékba szórjuk, 2-3 evőkanál vizet adunk hozzá, és állandóan kevergetve aranyszínűre karamellizáljuk. (Állandóan kevergetni kell, mert a cukor nagyon könnyen odaég, és keserű lesz! Ha mégis odaégne, ne használjuk föl a krémhez!)

Amikor a cukor mély narancssárga színt kapott, levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a tejet. (Ezt a műveletet nagyon óvatosan végezzük, mert a karamell a tejtől pattogni, fröcsögni kezd.)

Ezután visszatesszük a tűzre, és mérsékelt lángon tovább kevergetve föloldjuk az összes cukrot. (Vigyázat, nagyon könnyen kifut! Ha nagyon habzik, kicsit vegyük le a tűzről, kevergessük, és amikor abbamarad a habzás, főzzük tovább!)

Amikor minden cukor föloldódott, a karamellt levesszük a tűzről, belekeverünk kb. 5 dkg vajat, aztán félretesszük hűlni (szobahőmérsékleten). Hűlés közben időnként megkevergetjük.

Amikor már nagyjából kihűlt, hozzáadjuk a maradék vajat, és robotgép habverőjével az egészet habos krémmé keverjük.

Kastély torta


Hozzávalók:
Az egyik piskótakoronghoz (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához): 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál rétesliszt.

Az másik piskótakoronghoz (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához): 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt.

A tornyokhoz: 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt.

A csokoládékrémhez: 2 dl tejszín, 3 tábla (30 dkg) jó minőségű étcsokoládé, 5 dkg porcukor, 25 dkg vaj

A díszítéshez: Kb. 0,5 liter Hulala, színes ételfesték, cukordrazsé, 3 fagylalt tölcsér

A krém elkészítése:
A tejszínt egy fazékba öntjük, beleszórjuk az apró darabokra tördelt csokoládét és a cukrot, és állandóan kevergetve felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a puha, de nem folyékony vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük.

A két piskótakorong elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 180-200 fokon a két piskótakorongot külön-külön tűpróbáig sütjük.



A tornyok oldala piskótatekercsből készül. A piskótatekercs elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül 8-10 perc alatt megsül.)
Amikor megsült, egy enyhén benedvesített konyharuhára borítjuk, és a konyharuha segítségével szorosan föltekerjük. Így, föltekerve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt piskótalapot széttekerjük. Egyenletesen rákenjük a csokoládékrém kb. ötöd részét, majd a piskótát minél szorosabban feltekerjük, és hűtőgépbe tesszük megszilárdulni.

A torta összeállítása:



1. A kicsit vastagabb piskótakorongból egy negyed részt kivágunk:

2. A két piskótakorongot vékony szeletekre vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Ezután a vékonyabb lapot tortatálra tesszük. Egy réteg krémmel ráragasztjuk a második korong háromnegyedét. Majd ennek a tetejére a szintén krémmel megtöltött negyed piskótakorongot.

3. Elővesszük a félretett piskótatekercset. Három részre vágjuk. (Vághatod három egyforma hosszú vagy három különböző darabra is.) A piskótatekercs darabokat hurkapálca segítségével rátűzzük a tortaalapra.

4. Ezután fölverjük a Hulalát. Szörppel vagy ételfestékkel megfestjük, és kedvünk szerint bevonjuk vele a tortát. A habbal bevont tortát cukordrazséval díszítjük. A tornyok tetejére egy-egy fagyitölcsért rakunk.

Az ötlet Szamóca oldaláról való!