2009. augusztus 29., szombat

Egyszerű kókuszos süti


Hv.:
a tésztához: 3 egész tojás, 8 ek. cukor, 1 cs. van.cukor, 15 ek. tej, 12 ek. liszt, 1 cs. sütőpor, 10 ek. olaj, 2 ek. kakaópor (holland)
a krémhez: 1 cs. vaníliás puding, 5 dl tej, 4 ek. cukor, 15 dkg margarin, 15 dkg kókuszreszelék
a csokimázhoz: 10 dkg olvasztott margarin, 4 ek. porcukor, 4 ek. kakaópor (szintén holland), 3 ek. tej


A tészta hozzávalóit elektromos habverővel egyszerűen összekeverjük. Vajazott, lisztezett tepsiben 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.
A pudingot a zacskón lévő utasítás szerint elkészítjük, majd a forró pudingba belekeverjük a margarint és a kókuszreszeléket.
A kihűlt tészta tetejére kenjük a kókuszos krémet és kihűtjük a süteményt.
A csokimázat a hozzávalókból kikeverjük, és a krém tetején egyenletesen eloszlatjuk.

Hűtőben pár órát dermesztjük. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

Nagyon finom!!!

Mandulás szívecskék


Hv.: tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg apróra darabolt mandula, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 cs. van.cukor

díszítéshez: 1 tábla csoki

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, és néhány órát hűvös helyen pihentejük.

Szívecske formákat kivajazunk és lisztezünk, megtöltünk a tésztával (sülés közben picit megdagad!), és forró sütőben pár perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen könnyen kiütögethető a formából.
Olvasztott csokival dekoráljuk, vagy akár meg is márthatjuk benne.

Nagyon-nagyon finom, egy-két nap állás pedig kimondottan jót tesz neki! :)

Briós


Hv.: 50 dkg sima liszt, 2 tojás, 7 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, reszelt citromhéj, 2,5 dl tej, 1 tojás sárgája és kristálycukor a tetejére

A tejet egy kanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A vajat összemelegítjük a tejszínnel (langyosra), és a liszttel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Bedagasztjuk a tésztát. Közepesen kemény, sima, ruganyos tésztát kell kapnunk. A tej mennyisége esetleg változhat a liszttől függően. Lefedve kétszeresére kelesztjük. A kelesztési időn belül még egyszer átdagasztjuk a tésztát.
Ha megkelt, lisztezett gyúrólapra borítjuk, 12 egyforma részre vágjuk. Kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk.
A tésztákat egyenként csigavonalban feltekerjük, a végét aláhajtjuk.
A tepsiben még egyszer megkelesztjük a tésztát. Tojássárgájával megkenjük és kristálycukorral megszórjuk. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.


A recept Yasmine oldaláról való!

2009. augusztus 20., csütörtök

Lekváros kifli




A tészta a kakaós kifli tésztája, csak ezúttal barack- és meggylekvárral megkenve. Így is nagyon finom! :)

2009. augusztus 18., kedd

Szilvás-túrós koszorú


Hv.: a tésztához: kb. 40 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, csipetnyi só, 7,5 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, kb. 2dl tej
a nyújtáshoz: liszt
a forma kikenéséhez: vaj
a töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 1 cs. főzni való vaníliaízű pudingpor, 3 ek. cukor, 1 cs. van.cukor, 2 tojássárgája, 10 szem szilva, fahéjas cukor
az omlós morzsához: 7,5 dkg vaj, 7,5 dkg liszt, 3 ek. cukor, 1 cs. van.cukor
a tetejére: fahéjas cukor

A tésztához a lisztet az élesztővel (nem kell felfuttatni!), csipetnyi sóval és a cukorral összekeverjük. Az olvasztott vajjal és az apránként hozzáöntött meglangyosított tejjel közepesen kemény, jól formálható tésztát gyúrunk belőle. Letekarva, meleg helyen kb. 35 percen át kelesztjük; akkor jó, ha ezalatt szinte a duplájára nő.
Ezután lisztezett gyúrólapon finoman átgyúrjuk. 10 egyforma részre osztjuk, egyenként meggyömbölygetjük, majd egy kivajazott, széles kuglófformában körberakjuk.
Kiskanállal vagy ujjal mindegyiknek benyomjuk középen a tetejét. A túrót villával szétnyomkodjuk, a pudingporral, a kétféle cukorral és atojássárgájával összekeverjük, majd a tészták üregébe púpozzuk. A szilvát kettévágva kimagozzuk, fahéjas cukorba forgatjuk és a túrós keverék tetejére rakjuk, kicsit bele is nyomkodjuk.
A morzsához a vajat a liszttel és a kétféle cukorral jól összemorzsoljuk, majd egy kanállal egyenletesen a szilvás gombócokra halmozzuk. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon kb. 40 percig sütjük.

Mikor kihűlt a tetejére fahéjas cukrot szórunk.

( A recept eredetije a Príma Konyha magazin augusztusi számában található)

2009. augusztus 13., csütörtök

Fokhagymás- tejszínes hús


Hv: 60 dkg tetszőleges fajtájú hús (karaj, tarja, csirke- vagy pulykamell), 3 dl főzőtejszín, 5-6 gerezd fokhagyma, vaj, olívaolaj, só, bors


A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, majd sózzuk és borsozzuk. A vaj és az olívaolaj keverékén a szeletek mindkét oldalát átsütjük. A kész hússzeleteket félrerakjuk.
A fokhagymát apróra vágjuk és a visszamaradt vaj és olaj keveréken óvatosan megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és forralással besűrítjük a mártást.
A hússzeleteket visszarakjuk a szószba és egyet forralunk rajta.

Krumplipüré a legfinomabb köret mellé!

2009. augusztus 11., kedd

Citromos álom torta


Hv.: 25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta , 1/2 l tejföl, 1/2 l Hulala ( + 2 dl a díszítéshez), 2 db citrom, 12 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor

A tejfölt habosra keverjük a kétféle cukorral, belekeverjük a citromok reszelt héját és levét. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe. Egy tortaforma alját kirakunk babapiskótával, rákenjük a fele krémet, majd ismét egy sor piskóta jön és a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap lecsatoljuk a formát, a díszítéshez szánt habbal körbekenjük a torta oldalát, majd habrózsával és citromszeletekkel díszítjük.


Megj.: isteni finom, a család szerint olyan, mint a citromfagyi. :))


A recept a Habzsolda oldalról való.