2009. május 30., szombat

Piramis




Hv.: 50 dkg darált keksz, 10 dkg darált mandula, 30 dkg porcukor, 2 dkg kakaópor (Holland a legjobb), 1 cs. bourbon vaníliás cukor, 1 rumaroma, 1,5 dl kávé (instant kávéból), 2 dl tej

töltelék: 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor
+ kb. 20 db Albert keksz és egy piramishoz való forma, a hempergetéshez kristálycukor, vagy dió

A hozzávalókat jól összegyúrjuk. A margarint habosra keverjük a porcukorral.

A masszából gombócokat gyúrunk, amiket kristálycukorban vagy kis darált dióban meghempergetünk. Jól belenyomkodjuk a formába.A közepébe 1-2 kiskanálnyit töltünk a margarinkrémből. Az egészet egy Albert kekszre rakjuk.

Nagyon finom, kiadós, és nagyon gyors süti.


(buzavirag receptje alapján, kicsit átváltoztatva...:) )

Csokiból tortadekoráció


A torta maga a csokis-mogyoróvajas-tejszínes tortám. Itt most a dekoráció a lényeg. :) A Kiskanál blogban találtam egy nagyszerű ötletet, a csokigyurmát. Ami nem más, mint olvasztott csoki és méz. Kb. 5 dkg mikróban felolvasztott csokihoz adtam 2 kiskanál mézet. Hűtőbe raktam és ebből formáztam a csokivirágokat. Nem könnyű bánni vele, mert hamar olvad, és úgy ragad. Van még mit gyakorolnom...:) Mindenesetre az ötlet szerintem nagyon jó, és sokféle módon lehet dekorálni vele.

Cseresznyés v. meggyes pite




Hozzávalók: 2 tojás, 25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1cs. sütőpor, 20 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg margarin, csipet só, 30-40 dkg meggy v. cseresznye

A tojásokat a margarinnal, a liszttel, sütőporral, vaníliás cukorral, csipet sóval jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, és jól összedolgozzuk. Lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk a kimagozott meggyel vagy cseresznyével, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Porcukorral meghintve kínálhatjuk.

2009. május 21., csütörtök

Lekváros bukta



HV.: 2,5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 1mk. só, 50 dkg liszt, kb. 3 dl langyos tej, 6 dkg margarin, zsír, gyümölcsíz (kb. 1/2 kg)
Az élesztőt 1,5 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk. Az átszitált lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót az élesztős tejjel és a maradék tejjel összekeverjük, összegyúrjuk. Az eldolgozott tésztába keverünk 6 dkg olvasztott margarint vagy zsírt. Kétszer kelesztjük. Lisztes gyúrólapon kb. 1 cm vastagra, majd 8-10 cm-es négyzetekre vágjuk. Közepébe gyümölcsízt teszünk, és összecsavarjuk. A bukták végeit zsírba mártjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük.Tetejüket zsírral megkenjük, 15 percig pihentetjük. Előmelegített, közepesen forró sütőben lassan sütjük, míg szép piros nem lesz a teteje. A kakaóscsigánál leírtak szerint én most már mindig teszek egy kis lábasban vizet a sütőbe.
Még forrón megszórjuk porcukorral.
(Pinkie receptje szerint)

2009. május 17., vasárnap

Kakaós csiga


Hozzávalók: 30 g élesztő, 1 kockacukor, 1+2 dl tej, 300 g finomliszt, 30+80 gr porcukor+ a szóráshoz, 1 cs. van. cukor, 2 tojássárgája, 30+80+30 g lágy vaj/margarin, 1 csipet só, 4 ek. kakaópor (cukrozatlan)

Az élesztőt a kockacukorral, 1 dl langyos tejjel és a teljes mennyiségből elvett 1 ek. liszttel elkeverjük, langyos tejben felfuttatjuk. A maradék 2 dl langyos tejben elkeverünk 30 g porcukrot, a van. cukrot, a tojássárgákat, 30 g olvasztott, langyos vajat/margarint és a sót. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzá adjuk a kovászt és a tojásos keveréket, hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk , meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

80 g vajat/margarint habosra keverünk 80 g porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaót. Egy 30 cm átmérőjű sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vastagon megkenjük a maradék 30 g-ból elvett vajjal/margarinnal, a többit felolvasztjuk.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós vajjal/margarinnal. Szorosan feltekerjük, és 3-4 cm-es széles darabokra vágjuk ( kb. 12 lesz belőle). Vágott felületükre fordítva alul egy kicsit összenyomjuk a csigákat, egymástól tisztes távolságra a sütőformába tesszük, oldalukat körbe kenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére, ill. addig kelesztjük, amíg teljesen ki nem töltik a formát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát ( a jó kelt tészta sütéséhez gőzre van szükség). Középső magasságban 45-50 percig sütjük a tésztát (ha nagyon pirulna a teteje, betakarjuk alufóliával, vagy sütőpapírral, de át kell sülnie.) A formában hagyjuk az egészet kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, tetejét meghintjük porcukorral, majd csigákra bontva vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk.

(Pinkie receptje)

Szülinapi torta



Emeletes torta próbálkozásom....:)

Alul feketeerdő, felül mascarponés-túrós, ezúttal eperrel...
A feketeerdőhöz a normál tortánál megadott mennyiséget használtam (a piskóta 8 tojásból van, és csak kétfelé vágtam.), a mascarponés-túrósnál elég a fele-háromnegyede is (piskóta 7 tojásból, 3 felé vágva).
Az alsó rész tepsiben sült, a felső egy zsúrtorta formában... A dekoráció reszelt csoki, tejszínhab és marcipán rózsák (egyelőre bolti, de majd próbálkozom sk. is :) )

2009. május 2., szombat

Virág torta




Hv.: piskótához: 8 tojás, 8 ek. cukor, 8 ek. liszt
tekercs töltelékhez: kb fél üveg eper v. szamóca lekvár
krémhez: 30-40 dkg eper (fagyasztott is jó!),kb. 10 dkg cukor, 5 dl Hulala
díszítéshez: 2 dl Hulala, sárga ételszínező (pár csepp), pár szem friss eper

A piskóta hozzávalóiból a legnagyobb tepsinkben piskótát sütünk. Még forrón nedves konyharuha segítségével feltekerjük. Mikor kihűlt, megkenjük az eperlekvárral és újra tekercset készítünk belőle. 24 szeletre vágjuk.
Az epret a cukorral leturmixoljuk. A Hulalát felverjük kemény habbá, majd összekeverjük az eperpürével.
A piskótaszeleteket egy tortatálra rakjuk úgy, hogy 1 tekercs középre, 7 pedig köré kerül, ezek lesznek a szirmok. Megkenjük bőven az epres krémmel. Aztán újra piskótaszeletek, és megint bőven a krém. Az utolsó piskótaszeletek után a torta tetejét és a szirmok oldalát is körbekenjük a krémmel.
A 2 dl Hulalánkból is kemény habot verünk, és habzsák segítségével kidíszítjük a tortát. A közepére kerülő habot ételfestékkel sárgára színezhetjük. Eperszeletekkel tehetjük még dekoratívabbá.