2009. március 18., szerda

Pizza




Hv.:
a tésztához: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 pohár langyos víz, pici cukor, kb 1 tk. tengeri só, 5 ek. olívaolaj, 2 kk. oregano
a pizzaszószhoz: 3-4 paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, pizza fűszerkeverék, pici olaj, pici ketchup
feltét: ízlés szerint bármi (én a képen lévő pizzára sonkát, hagymakarikákat, főtt tojást és sajtot raktam)

Az élesztőt pici cukorral felfuttatjuk a pohár langyos vízben. Hozzákeverjük a liszthez, hozzárakjuk a sót, az oreganot és az olajat is. Kb. fél óráig kelesztjük.

Közben elkészíthetjük a szószt. A paradicsomokat meghámozzuk (bemetszés, forró víz), felkockázzuk és a fokhagymával, pici olajjal és a fűszerekkel együtt összeturmixoljuk.
A megkelt tésztát pizzaformába (esetleg tepsibe) nyújtjuk vékonyan, megkenjük a paradicsomos szósszal és ízlés szerinti feltétet rakunk rá. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt a tetején megpirul.


Csöröge fánk


Hv.: 30 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 1/2 dl tejföl, 2 dkg porcukor, 1/2 dl rum, só, olaj a sütéshez


A lisztet a tojások sárgájával, rummal, tejföllel, porcukorral, csipet sóval egyszerűen összegyúrjuk. Cipóformájúra alakítjuk és letakarva fél órát pihentetjük. Nyújtófával vékonyra sodorjuk és derelyevágóval csíkokat vágunk, amiket kedvünk szerinti formákra hajtogattunk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Tótlepény (foka receptje)




Hv.: 1 kg fejeskáposzta, só, 2 tojás, olaj, liszt, bors, kb. 5 dl tejföl

A káposztát lereszeljük, besózzuk és kb. egy órát állni hagyjuk. Miután kicsavartuk összekeverjük a tojással, kicsi olajjal, és annyi liszttel amennyit felvesz. Pici borssal fűszerezzük. Jól összegyúrjuk, majd egy kiolajozott tepsiben elegyengetjük. Villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Miután kihűlt kézzel összetördeljük és cserépedénybe (én jénaiba raktam) lerakunk egy réteget, rá langyos sós, borsos tejfölt. Aztán megint lepény, megint tejföl...amíg tart. Az edényt lefedjük és állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

Egy leves után laktató második fogás.

Megj.: Legközelebb kifogom úgy próbálni, hogy a rétegek közé kis pirított szalonnakockákat is szórok.

Raguleves gríznokedlivel


HV.: 30 dkg csirke- vagy pulykamell, 2 szál répa, 2 szál zöldség, kis darabka zeller, kb. 20 dkg zöldborsó, 2 szem burgonya, petrezselyem, só, bors, ételízesítő,pici kakukkfű, olaj, A gríznokihoz: 1 tojás, búzadara, só, bors


A húst felkockázzuk és kevés olajon megpirítjuk. A répát, zöldséget, zellert apró kockára vágjuk és a borsóval együtt a húshoz adjuk. Együtt is pirítjuk pár percig. Sózzuk, borsozzuk, pici ételízesítőt szórunk rá és felengedjük vízzel. Hozzárakjuk a szintén kockára vágott krumplit is. Petrezselyemmel és kevés kakukkfűvel ízesítjük még.

A gríznokihoz felütünk egy tojást, villával kicsit összekeverjük, szórunk rá kicsi sót és borsot és annyi búzadarát, hogy egy kemény, jól összeálló masszát kapjunk. Állni hagyjuk pár percet.

Mikor a zöldségek megpuhultak, kiskanállal beleszaggatjuk a gríznokedliket a levesbe. Pár percig főzzük még együtt.

És kész a finom leveskénk... :)))


Megj.: bármilyen zöldséget rakhatunk még hozzá (karalábé, karfiol, zöldbab,kelbimbó).