2009. február 23., hétfő

Bögrés süti (kakaós-kókuszos)


Hozzávalók:

1 bögre liszt, 1 bögre tej, 3/4 bögre cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 egész tojás, 1/2 zacskó sütőpor, 3/4 bögre kókuszreszelék és 1/2 bögre holland kakaópor és cukor keveréke

Elkészítés:

Minden hozzávalót egy tálba öntök, robotgéppel összekeverem. Kivajazott tepsibe öntöm a masszát és tűpróbáig sütöm. A tetejét megszórom porcukorral.

Nagyon gyors és finom süti!

Hagymás sült tarja (Anikó receptje)


HV.: kb. fél kg tarja, 1-2 nagy fej vöröshagyma,(lehet egy kis póréhagyma is) 4-5 gerezd fokhagyma, zsír, só, bors


A hagymákat apróra összevágjuk és egy tepsibe szórjuk. A tarját nagyobb darabokra vágjuk és sózzuk, borsozzuk. A hagymára rakjuk a húsdarabokat, vizet öntünk rá és alufóliával lefedjük. Közepesen forró sütőben kb 1-1,5 órán át pároljuk. Ha puha a hús, levesszük az alufóliát, zsírt rakunk a tepsibe és a húsdarabok minden oldalát szép pirosra sütjük. Rizzsel, krumplipürével tálaljuk.


Megj.: a visszamaradt hagymás zsír isteni kenyérre kenve :)).


Spenótos-fetás canelloni




Az eredeti receptben juhtúró szerepelt, de mivel nem kaptam, kipróbáltam Feta sajttal... Szerintem fincsi lett...:)

HV.: 1 cs. canelloni, 1 cs. mirelit spenót, kb 20 dkg feta, 3-4 gerezd fokhagyma, 5-6 szelet bacon, olívaolaj, margarin, liszt, tej, tejföl, kb 20 dkg reszelt sajt (füstölt és sima vegyesen)

Kevés olajon megfuttatom az apróra vágott fokhagymát, majd rádobom a felolvadt spenótot, sózom-borsozom és kicsit megpárolom. Közben a fetát felkockázom és villával kicsit összenyomkodom. A bacont ici-pici csíkokra vágom és cseppet lepirítom. Aztán a spenótot, a fetát és a bacont összekeverem, majd ezzel a masszával megtöltöm a kis tésztacsövecskéket. Kiolajozott hőálló tálba teszem a canellonikat.

A felhevített margarin és olívaolaj keverékén a lisztet lepirítjuk, felengedjük tejjel, sózzuk, borsozzuk. Ebbe a besamelbe kis tejfölt rakunk, beleszórjuk a reszelt sajtot, és nem túl folyós sajtmártást készítünk. Ezzel a szósszal leöntjük a csövecskéket, és közepesen forró sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.

Magyaros gombaleves csipetkével


HV.:1 fej vöröshagyma, 30-40 dkg gomba, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, kis darabka zeller, petrezselyem, só, bors, pirospaprika, olaj, liszt, tojás, tálaláshoz tejföl

Az apróra vágott hagymát sózzuk és kevés olajon megpirítjuk. A megtisztított zöldségeket és a gombát felkockázzuk és a hagymára rakjuk. Még pici sót és borsot szórunk rá és addig pirítjuk, míg a gomba levet nem enged. Ezután megszórjuk 1-2 kiskanál pirospaprikával és felengedjük vízzel. Beleszórjuk a petrezselyemzöldet is. Ha a zöldségek megpuhultak, beleszórjuk a lisztből, 1 tojásból és pici sóból készített csipetkét. 1-2 percig forraljuk és kész vagyunk. :) Tálaláskor tejfölt rakhatunk bele.

2009. február 21., szombat

Turbó krumplisaláta


Hv.: (mennyiségek igény és ízlés szerint) Héjában főtt krumpli, főtt tojás, alma, nem túl puhára főzött sárgarépa, csemegeuborka, vöröshagyma, tejföl, majonéz, mustár só és bors


A tejfölből, majonézből készítünk egy alapmártást, ízesítjük mustárral, sóval, borssal. A krumplit és a többi hozzávalót kb. egyforma kockákra vágjuk. (A hagymát apróra) Belekeverjük az alapba és pár órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt mégegyszer tejfölt és majonézt keverünk hozzá (mert a krumpli sokat felvesz), mégegyszer ízesítjük és kész vagyunk :)))

Kókuszkocka


HV.: a tésztához: 2 db tojás, 3 dkg zsír, 25 dkg porcukor, 2 ek. méz, 2 dl tej, 35 dkg liszt, 1 tk. szódabikarbóna, csipet só
csokikrémhez: 25 dkg margarin, 2 dl víz, 4 dkg kakaópor, 15 dkg porcukor
+ kókuszreszelék (1-2 cs.)

Bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra. A tojásokat, a zsírt és a porcukrot jól összekeverjük. Hozzátesszük a langyos mézet, a tejet, a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Az egészet simára dolgozzuk. Zsírozott és lisztezett tepsibe tesszük, és kb. 20 percig sütjük.

Elkészítjük a csokikrémet. A margarint, a vizet, a kakaóport és a porcukrot simára keverjük, majd felfőzzük.

A tésztát kis kockákra vágjuk, és villára szúrva előbb a krémbe, majd a kókuszba mártjuk.
A kockákat nagy tálcára rakjuk, hogy megszáradjanak. Kb. fél óra múlva fogyasztható.

2009. február 17., kedd

Tejfölös figurák


HV.: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 ek. porcukor, 1 cs. bourbon vaníliás cukor, csipet só, fél dl tejföl, a díszítéshez bármilyen szórócukor, 1 tojás sárgája, mintás kiszúrók


Az alapanyogokból készítsünk egy tipikus gyúrt, omlós tésztát. Osszuk 3-4 cipóra, tekerjük ezeket fóliába, és tegyük min. egy órára hűtőbe.

Egyenként vegyük elő a cipókat, és lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 3-5 mm vastagságúra. Különböző kiszúró formákkal szúrjuk ki a tésztát, és rakjuk a sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe. A tojássárgáját keverjük ki 1 ek. vízzel, majd vékonyan kenjük meg a süteményeket. Ezután tetszőlegesen díszíthetjük különféle szórócukorral.

Előmelegített sütőben (180 fok) pár perc alatt süssük rózsaszínre.

Oroszkrém torta




HV.: a piskótához: 7 tojás, 7 ek. liszt, 7 ek. cukor


a krémhez: 1 cs. vaníliás puding, 4 dl tej, 4 ek. cukor, 5 dl Hulala (vagy tejszín, cukor és habfixáló), ízlés szerint rumba áztatott mazsola és apróra vágott gyümölcs (barack, eper stb.)


a díszítéshez: tejszínhab, gyümölcs, szórócukor, szeletelt mandula, stb...




A hozzávalókból egy hagyományos kerek piskótát sütünk. Miután kihűlt 3 lapra vágjuk.


A krémhez a pudingot a cukorral és a tejjel felfőzzük. A Hulalát kemény habbá verjük. Miután a puding kihűlt, összekeverjük a tejszínhabbal. Az első lapra rákenjük a krémet, szórunk rá mazsolát és gyümölcsöt. A következőt szintén ugyanígy, a tetejére és az oldalára pedig eloszlatjuk a maradék krémet. Az oldalát megszórhatjuk mandulaszeletekkel (vagy durvára vágott dióval, mogyoróval is). A tetejét ízlés szerint díszíthetjük, habrózsákkal stb...




Nagyon finom és könnyen elkészíthető torta...




(Khm, az enyém díszítése még hagy némi kívánnivalót maga után...)


2009. február 8., vasárnap

Banános-mézes muffin


HV.: 25 dkg liszt, 2 kk. szódabikarbóna, késhegynyi szerecsendió, 3 banán, 2 ek. méz, 15 dkg cukor, 0,5 dl olaj, 1,5 dl tej, 2 tojás


A formákat zsiradékkal kikenjük vagy papírral kibéleljük. A sütőt kb. 180 fokra melegítjük.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a szerecsendiót. Egy másik tálban összekeverjük a felkarikázott, összetört banánt, a mézet, a cukrot, az olajat, a tejet és a kissé felvert tojást.

Öszevegyítjük a lisztes keverékkel, a muffinformába kanalazzuk és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Gyros...




...ahogy mi szeretjük.




HV.: kb. 70 dkg pulykamell, görög vagy gyros fűszerkeverék, olívaolaj, 1-2 paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 kisebb fej lilahagyma, színes (sárga, zöld) kaliforniai paprika,( esetleg lilakáposzta) 2 doboz natúr joghurt, fokhagymasó, kicsi kapor, 1kg sütni való burgonya, olaj




A húst kisebb kockákra v. csíkokra vágjuk és kevés olívaolajjal és bőven szórt görögös fűszerkeverékkel összekeverjük. Hagyjuk állni egy-két órát.


Az öntethez nagyon apró kockákra vágjuk a zöldségeket és egy tálban összekeverjük egy-két ek. olívaolajjal. Ráöntjük a joghurtot, szórunk rá görög fűszert, fokhagymasót és kicsi kaprot (ez elhagyható). Hűtőben hagyjuk ezt is összeérni.


A húst kevés olívaolajon megpirítjuk, közben kisüthetjük a krumplit is.


A zöldséges szósszal tálaljuk.

Hatlapos


Első lapokból készült sütim.:) Van még rajta javítani való, de elsőre meg vagyok elégedve magammal :)).


HV.: a lapokhoz: 60 dkg liszt, 10 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 1 szalalkáli, 2 tojás, kb. 2 dl tej

a krémhez: 4 cs. csokipuding, 1,7 l tej, 12 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, míg egy könnyen kezelhető tésztát nem kapunk. Elosztjuk 6 kisebb gombócra. Lapokat nyújtunk belőle (kb. 25x30cm, és 2-3 mm vastag), amiket tepsi hátulján, sütőpapírra téve sütünk meg kb. 180 fokos sütőben (hőlégkeveréssel 165 fokon). Mielőtt sütőbe rakjuk, szurkáljuk meg villával a tésztát, hogy ne hólyagosodjon fel. Kb. 6-7 perc alatt megsül. Óvatosan bánjunk vele, mert könnyen törik.

A pudingport összekeverjük a cukorral, majd kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felrakjuk melegedni, majd hozzáöntjük a cukros-pudingporos tejet is és sűrű krémmé főzzük. Miután a puding kicsit kihűlt (nem kell teljesen kihűteni!), óvatosan elkezdjük rétegezni a lapokkal.

Pár órát (jobb, ha egy éjszakát) hűtőben állni hagyjuk, utána hosszúkás szeletekre vágjuk és megszórjuk porcukorral.

2009. február 7., szombat

Lasagne...




....ahogy én készítem. ;)



HV.: Kb. 25 dkg kész lasagne tészta lap, 50 dkg darált hús, 1 fej vhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes sárgarépa, 1 nagy paradicsompüré konzerv, só, bors,kicsi cukor, oregano,kb. 1dl vörösbor, bazsalikom, kakukkfű, olaj, margarin, liszt, tej, 2 dl tejszín, kb.10 dkg füstölt sajt, kb. 20 dkg trappista sajt



A hagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a vékony és apró kockákra vágott répát, majd az apróra vágott fokhagymát is. Hozzárakjuk a húst , sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítjuk. Utána felöntjük vízzel és a borral, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és kicsi cukrot. Fedő alatt hagyjuk főni. Közben elkészítjük a besamel mártást. Margarin és olaj keverékét felmelegítjük és rárakunk 2-3 ek. lisztet. Kicsit megpirítjuk és felöntjük tejjel. Hozzáöntjük a tejszínt is, és ha forr, beletesszük a reszelt füstölt sajtot. Sózzuk, borsozzuk. Kicsit hígabb állagú szószt kell kapnunk.(tejjel hígíthatjuk)
Ha puha a husink, fűszerezzük bőven oreganoval, bazsalikommal és kevesebb kakukkfűvel. (Nem baj, ha fűszeres a szósz, a tészta és a besamel sok fűszert fel fog venni.)
Téglalap alakú hőálló tálban vagy mélyebb tepsiben kezdhetjük a rétegezést. Az aljára besamel kerül, erre egy sor tészta, majd a húsos szósz, besamel és újra tészta. Így tovább, míg tart a hozzávaló. A tetejére tészta, majd besamel és a végén jó bőven szórt reszelt sajt kerül rá.
Kb. 180oC-os sütőben 30-40 perc alatt kész.

Sportszelet...



....süti. Receptet valahol egy topikban találtam, és azóta jól bevált süti lett a családban.

HV.: 25 dkg Rama margarin, 2,5 dl tej, 3 ek. kakaópor, 30 dkg cukor, 50 dkg darált keksz, rum aroma, 1 tortabevonó (ét)

A margarint a tejben felolvasztjuk. Hozzákeverjük a többi hozzávalót. Egy alufóliával bélelt tepsiben kb. 2 cm vastagságban elsimítjuk a masszát. A felolvasztott csokit ráöntjük és szépen elsimítjuk rajta. Pár óra hűtőben való dermedés után szeletelhetjük.

Pulykatorta


Recept a mindmegettéről van, már másodszor sütöttem meg és változatlanul nagyon ízlik...


HV.: 1 kg pulykamell, 30 dkg sajt (még finomabb, ha ebből kb. 10 dkg füstöltsajt), 1 cs. bacon, só, bors, fokhagyma, tej, pici liszt


A pulykamellet vékonyan felszeleteljük, sózott-borsozott fokhagymás tejbe áztatjuk legalább fél órára.
Ezután egy hosszúkás téglalap alakú edényt (ami lehetőleg jó mély) kibélelünk a szalonnával úgy, hogy az oldalán is legyen. A pulykaszeleteket megforgatjuk a pici liszttel összekevert reszelt sajtban és egymásra rétegezzük. A tetejére is bacon kerül. Kb. 180oC-os sütőben 30-40 perc alatt megsül. Miután kihűlt kicsit, leöntjük róla a zsírt.
Hűtőben pár órát állni hagyjuk, majd utána szépen szeletelhető.

Tiramisu torta




Első "komoly" tortám, büszke vagyok ám rá! :))) A receptet egy blogból loptam, és kicsit variáltam rajta...



HV.:
a piskótához: 5 tojás, 7-7 dkg finom- ill. rétesliszt, 15 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 2 dkg cappuccino por, 2 ek. kakaópor, 5 ek. víz



a krémhez: 1 nagy doboz mascarpone (500g), 2 cs (főzés nélküli) vaníliapuding, 1 l tej
+ egy csomag babapiskóta, kávé és mandula aroma



a díszítéshez: 2 dl Hulala tejszín, kb. 2 ek. kakaópor, 1 db Kapucíner csoki



A piskóta hozzávalóiból a szokásos módon kerek piskótalapot sütünk. (Fehérje külön felver; sárgája cukorral habosra, aztán a többi is hozzá; végül óvatosan az egészet össze :)) ) Miután kihűlt, óvatosan két lapra vágjuk szét.
A pudingot a leírásnak megfelelően összekeverjük a tejjel és addig keverjük, míg sűrű pudingot kapunk. Ezután a mascarpone-t is hozzákeverjük. A babapiskótákat kévéba áztatjuk.
Visszarakjuk az egyik lapot a kapcsos tortaforma aljára. Meglocsoljuk egy kevés mandula aromával. Erre jön egy vastag réteg mascarponés-pudingos krém. Erre a babapiskóták, majd újra jó bőven a krém. Rárakjuk a másik piskótalapot, a tetejére pedig újra krémet kenünk. Jó ha így áll egy éjszakát, és a diszítést másnapra hagyjuk.
Miután megdermedt, kivesszük a formából. A tetejét megszórjuk kakaóval, a szélét és az oldalát pedig a felvert tejszínhabbal díszítjük. A kapucínerből vágott szeletekkel és habrózsákkal lehet teljes a kép. :)



Megj.: a krém elég bőséges, viszont a fele meg szerintem nagyon kevés. Akkor az igazi, ha jó sok a krém benne... Ha végül mégis marad meg krém, akár tálba rétegezve Tiramisunak, vagy gyümölcstortakrémnek is elfogyhat ;-)

Kalács, kenyérsütőben...


Többször kipróbált, jól bevált recept....


HV: 2,7 dl tej, 1,5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 35 dkg finomliszt, 15 dkg rétesliszt, 2 tojássárgája, 7 dkg vaj vagy margarin (beledarabolva), 1-2 tk. fahéj, 2-3 ek. kakaópor
A hozzávalókat ebben a sorrendben a kenyérsütő gépbe rakjuk. Édes programon, világosra és a legnagyobb méretre állítva sütjük. (Kb. 3 és negyed óra)

Franciás muffin


Ezt a muffint már sokszor sütöttem, és mindig hamar elfogy... :) Az is nagy előnye -amellett, hogy finom-, hogy gyakorlatilag bármikor elkészíthető, hiszen semmi különös alapanyag nem kell hozzá...


HV.: 8 dkg vaj, 12dkg cukor, 1 tojás, 21 dkg liszt, másfél tk. sütőpor, fél tk. só, negyed tk. szerecsendió, 120 ml tej
tetejére: kb. 5 dkg vaj, kb. 5dkg cukor és 1 tk. fahéj


A sütőt 180oC-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk vagy papírral kibéleljük.
Habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással.
Belekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és a szerecsendiót a tejjel felváltva. A formákat 2/3-ig töltjük a tésztával és kb. 20 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e.) Összekeverjük a cukrot és a fahéjat. Rögtön sütés után a muffinokat belemártjuk az olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba.

Feketeerdő torta....



....a világ legegyszerűbb receptjével. Nagyon könnyű, nagyon gyors és nagyon finom....


HV.: a piskótához: 6 tojás, 5 ek. liszt, 1 ek. kakaópor, 1 ek. víz, 6 ek. cukor, fél zacskó sütőpor

a töltelékhez-díszítéshez: 1 üveg meggybefőtt, 1 rum- vagy cherry aroma, 1 vaníliás puding, 3 ek. cukor, kb 1,5 dl tej, 5 dl Hulala tejszín, 1 tábla étcsoki


A szokásos módon sütünk egy kakaós piskótát egy normál méretű tortaformában. Miután kihűlt 3 lapra vágjuk.Közben a meggyet lecsepegtetjük, a levét pedig kiegészítjük tejjel fél literre. Ezzel a meggylés-tejjel felfőzzük a pudingport. Hagyjuk kihűlni. Közben keményre verjük a tejszínt és lereszeljük a csokit.
Elkezdhetjük összerakni a tortát. Az első lapot meglocsoljuk az aromával, kenünk rá egy réteg pudingot, rakunk rá meggyszemeket, majd egy réteg tejszínhabot. Rá a következő lap és újra a rétegek. Felrakjuk az utolsó lapot is. Bőven kenünk a tetejére és az oldalára is a tejszínhabból. Szépen elsimítjuk és körbeszórhatjuk a reszelt csokival.
A tetejét meggyszemekkel és habrózsákkal díszithetjük.


Diós kosárka


Férjem kérésére próbálkoztam ezzel a kicsit pepecselős, de nagyon finom sütivel...


Hozzávalók: 28dkg liszt, 20dkg Rama margarin, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 cs. van.cukor, 1/2 csomag sütőpor


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra, pogácsa szaggatóval köralakokat szaggatunk ki, (és itt jön a pepecselés ) majd a kosárka formába helyezzük őket.A kosárkát a következő masszával töltöm meg:


5 tojásfehérje, 20dkg porcukor, 1/2citrom leve, 30 dkg dió


A tojás fehérjét felverem a porcukorral és a citrom levével. Óvatosan hozzákeverjük a darált diót. Ezzel a masszával töltjük meg a kosárkákat. Ízlés szerint a kosarak aljára a massza alá valamilyen lekvárt is

kenhetünk.


Előmelegített, kb. 190 fokos sütőben (légkeveréssel) 20-25 percig sütjük.


Megj.: Ha a dió helyett kókuszt használunk, fincsi kókuszos kosárkánk lesz...:))

Fánk


Anyósom nem a klasszikus recept alapján süti a fánkot (pl. nem rak bele rumot), mégis mindig isteni finom! Próbálkoztam hát én is...majdnem olyan jó lett...:)

HV.: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, kb. 5-6 dl tej, 10-15 dkg cukor, 4 tojás, olaj a sütéshez, porcukor és lekvár a tálaláshoz

Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, dagasztjuk. Egy sűrű nokedlitészta állagot kapunk, akkor lesz könnyű a fánk. Kb. kétszeresére hagyjuk kelni. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, pohárral vagy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Hagyhatjuk még így is kelni pár percet. Bő, forró olajban, lassú tűzön sütjük. Az első oldal sütésénél használjunk fedőt, miután megfordítottuk már nem kell. Így lesz szép szalagos... Ha megsült, lecsepegtetjük és porcukorral, lekvárral kínáljuk.



Bébikaja...még...

Még pár gyerekeim kedvencei közül...

Almás cékla csirkével:

A céklát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Feltesszük vízben főni. Mikor majdnem teljesen megpuhult, hozzáteszünk egy meghámozott, felkockázott almát. A csirkemelldarabot apró kockákra vágjuk, és kevés vízben, pici sóval puhára főzzük.
A húst, a céklát és az almát összeturmixoljuk, pici olajat teszünk hozzá, és az almás cékla főzőlevével hígítjuk. Kb. 7 hónapos kor után. (Hús és olaj nélkül 6 hónapos kortól adható!)

Cukkinis krumpli husival:

A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük. Feltesszük kis kaporral ízesített vízben főni. Hozzáteszünk egy kisebb felkockázott krumplit. A csirke- vagy pulykamellet külön megfőzzük, enyhén sózott vízben. Ha minden megpuhult, összeturmixoljuk kicsi olajjal és a zöldségek főzőlevével hígítjuk. 1-2 kanál natúr joghurtot is rakhatunk hozzá. Kb. 9 hónapos kortól (joghurt nélkül már előbb is :) )

Borsópüré tojással:

A zöldborsót egy kisebb, összekockázott répával felrakjuk főni. Petrezselymet és pici sót rakhatunk a vízbe. Egy tojást keményre főzünk és kiszedjük a sárgáját. A zöldségeket összeturmixoljuk a főzőlevével, hozzárakjuk a tojássárgáját és pici olajat. 10 hónapos kor után.

Mindenféle kenyérrevalók...

Olyanok, amiket ehetünk reggelire, uzsonnára de egy gyors vacsorának sem utolsók...

Tonhalkrém:

1 doboz tonhalkonzervet lecsöpögtetünk és villával pépesítünk. Kb. 1 dl majonézbe belekeverjük. 2 főtt tojást és 2 közepes csemegeuborkát apróra kockázunk és azokat is belekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Isteni...

Tojáskrém:

5 főtt tojás sárgáját kikeverjük annyi vajjal v. margarinnal, hogy kenhető állagú legyen. A fehérjét nagyon apróra vágjuk és hozzákeverjük. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük és teszünk bele apróra vágott vöröshagymát (ízlés szerinti mennyiségűt).

Tepertőkrém:

A tepertőt, vörös- vagy lilahagymát, és pár főtt tojást ledarálunk ill. lereszelünk. Keverünk hozzá mustárt, ízesítjük sóval, borssal.

Kolbászkrém:

25 dkg füstölt kolbászt apróra vágunk és ledarálunk. 4 db főtt tojást és 15 dkg trappista sajtot szintén ledarálunk. 10 dkg vajat 1 tk. vegetával kikeverünk, adunk hozzá 3 ek mustárt, 1 fej reszelt vöröshagymát, és 1 reszelt csemegeuborkát. Végül 2 dl tejfölt öntünk hozzá és jól összekeverjük. Valami mennyei...

Kőrözött:

1 túrót (25 dkg) villával összetörünk. Kb. egy pohár tejfölt, egy-két kanálnyi margarint keverünk hozzá. Rakunk bele 2-3 tk. pirospaprikát, kis vegetát, sót, borsot és egy kis mustárt. Kis fej vörös- vagy lilahagymát apróra vágunk, és ezt is hozzákeverjük. Hagyjuk kicsit összeérni!

Bébikaják...

....természetesen házilag. Nem mondom, hogy a gyerekeim sosem ettek-esznek bébiételt, de azért a jellemző az, hogy magam készítem nekik az ebédet, uzsonnát. Íme, egy pár kedvenc...

Eliza kedvenc répás-almás csirkemája:

A sárgarépát megtisztítom és felkarikázom. Felteszem kevés vízben főni. Mikor kicsit puhult hozzáteszem a meghámozott, felkockázott almát. Külön felrakom főni a megmosott, apróra vágott csirkemájat. Mikor minden megpuhult, tálba öntöm a répát-almát és a májat. A répás-almás lével felöntöm, pici sót és olajat rakok hozzá. A baba kora és igénye szerint turmixolom vagy villával összetöröm. Kb. 7-8 hónapos kortól adható.

Balázs sütőtökös-almás husija:

A sütötököt megmosom, kettévágom. Magját kikaparom, darabokra vágom és tepsibe rakom. Alufóliával beborítva krémesen puhára sütöm. (Amit nem fogok aznap felhasználni lezacskózom és irány a fagyasztó) Meghámozott, felkockázott almát kevés vízben puhára főzök. Külön edényben pedig megmosott, apróra vágott csirke- vagy pulykamellet főzök. Mikor minden elkészült, tálba öntöm az almát és a husit, hozzárakom a héjából kikapart tököt, pici sót és olajat teszek hozzá, az alma főzővizével higítom és jöhet a turmix. Kb. 7 hónapos kortól adható.

Banános joghurt uzsira (Bali kedvence):

1 banánt egy doboz natúr joghurttal vagy babapudinggal és egy kisebb mandarin levével összeturmixolunk. 8 hónapos kor után.

Paradicsomos- krumplis hal (Eliza egyik favoritja volt):

Meghámozott, felkockázott krumplit felrakunk főni kevés vízben. Mikor majdnem teljesen puha, felöntjük bébi paradicsomlével. Összeforraljuk és kész. Külön edényben felrakunk főni egy kis darab jól megmosott szálkamentes halfilét. Mikor megfőtt, alaposan át"szálkátlanítjuk". Összeöntjük a paradicsomos krumplival, pici sót, ici-pici cukrot, kevés olajat öntünk hozzá és mehet a turmix. Ha jól emlékszem, olyan 9 hónapos kortól adtam.

Balázs gyümölcsös zabkásája:

Kb. 2 ek. zabhelyhet kevés vízben kásának megfőzünk. Tetszés szerinti gyümölcsöt kockázunk hozzá (banán, barack, alma stb.) gyümölcslével higítjuk és mehet a turmixolás. 7 hónapos kortól.

Kuglófot sütöttem...




Igaz, kicsit nagy átmérőjű a kuglóf formám, ezért nem lett elég magas, viszont nagyon fincsi volt...:) Mondjuk inkább rá azt, hogy kuglófkoszorú és akkor máris tökéletes...:))



Szóval akkor a recept:



Hozzávalók:4 tojás,20 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,1 dl olaj, 1 dl tej,20 dkg liszt,fél csomag sütőpor,1 csipet só,2 evőkanál kakaópor
A tojások sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáöntjük az olajat, tejet, belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet. Beleforgatjuk a tojások habját, és kilisztezett-kivajazott, közepes kuglófformába öntjük a massza kb. 2/3-át. A maradék tésztába keverjük a kakaóport, és a sárga tésztára kanalazzuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10 percig, majd 170 fokon kb. még 15 percig sütjük (hőlégkeveréssel).